Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Balog: Az egészségügy a bizalmatlansággal halálra van ítélve

2012-05-17

Nemzeti vagyonleltárt hoz létre az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Balog Zoltán miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: kórházbezárások nélkül szeretnék a kapacitásokat úgy irányítani, hogy funkcióváltással a betegek talán távolabb, de a legoptimálisabb ellátást kapják meg.

Amíg nem tudjuk, hogy mink van, és milyen állapotban, addig "mindenféle gazemberségek lehetségesek, addig bizalmatlanság van" – mondta a tárca vezetője, Balog Zoltán. Márpedig az egészségügy a bizalmatlansággal halálra van ítélve – hangsúlyozta.

Ha egy beteg nem bízhat abban, hogy tudja, mi történik vele; ha az egészségügyi kormányzat nem tudja, hogy a pénz, amit ad, eljut-e a beteghez és valóban a gyógyítást szolgálja, vagy egy lobbicsoport kasszájába megy; ha nem tudjuk, hogy a fenntartásban milyen plusz források vannak, vagyis, ha nem átlátható a rendszer, akkor nem lesz bizalom, gazdaságosság, és a rendszer nem lesz finanszírozható. Vagy hihetetlenül alul-, illetve felülfinanszírozott lesz, ahogyan most – magyarázta a miniszter. Ehhez szükséges a nemzeti vagyonleltár, egészségügyi kataszter létrehozása.

A kapacitásokat kórházbezárások nélkül szeretnék irányítani úgy, hogy a beteg talán távolabb, de optimális ellátást kapjon.

 

(Medicalonline)