Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Telehealth - Utógondozás távolból

2018-06-01

Alabamában a veseátültetett betegek időt és pénzt takarítanak meg a Telehealth révén

 

Dr. Clifton Kew egy rendelése Birmingham-i irodájából Sheri Faulk-al, a dothani veseátültetett beteggel

 

Több mint 20 éven keresztül Sheri Faulk legalább egy munkanapot töltött el azzal, hogy majdnem 200 mérföldet utazott Dothanból Birminghambe, ott fizetett egy szállodai szobát, hogy néhány órát töltsön az Alabama Egyetem (UAB) transzplantációs orvosával – mindezt azért, hogy az orvos ellenőrizze az átültetett vese egészségi állapotát. Most egy új Telehealth kezdeményezésnek köszönhetően csak a közeli Troy-ba, a Pike megyei Egészségügyi Központba kell utaznia, hogy orvosával, dr. Clifton Kew-val, a vese- és hasnyálmirigy-transzplantációs program orvos-igazgatójával Birminghamben konzultálhasson.

Sherinél 1991-ben, még kollégista korában diagnosztizálták a vesebetegséget, s azóta kétszer kapott vesét. Az első csak négy évig tartott. 1997-ben a nővére adta neki a veséjét, amely ma is működik.

- 1991 óta rendszeresen utazom oda és vissza Birminghamba a konzultáció és az utógondozás miatt" - mondta Sheri - Tudva, hogy többé nem kell megtennem ezt az utat, mégis mindig látom az orvosomat, ez csodálatos.

A Pike megyei Egészségügyi Központ ápolónője és a videokonferencia segítségével Sheri találkozott dr. Kew-vel "szemtől-szemben". Kew egy Bluetooth-kompatibilis sztetoszkóp használatával hallgatta a szívverését, megbeszélte vele életjeleit és gyógyszereit, és nagyfelbontású kamerával ellenőrizte a lábát, hogy megnézze, vannak-e ödémára utaló jelek.

Sheri szerint a rendelés kevesebb időt vett igénybe, mint korábban.

- Korábban a találkozó napján reggel 6 óráig kellett elvégezni a laboratóriumi vizsgálatokat, vagyis már az előző este kellett Birminghambe utaznom - mondta. - Most ezt pár nappal ezelőtt Dothanban elvégezték, a nővér ellenőrizte a vérnyomásomat és a hőmérsékletemet, majd ezt követően azonnal találkoztam az orvossal.

Sheri azt mondja, kevesebb, mint egy óra telt el a klinikára történő belépés és az onnan történő kilépés között.

Ő a második veseátültetett beteg, akivel dr. Kew a Telehealth segítségével találkozott. Röviddel ezután konzultált egy harmadik beteggel, aki szintén a Pike megyei Egészségügyi Központban volt. Reméli, hogy a távrendelhető betegek száma tovább növekszik.

 

Kew a rendelését végzi az irodájából, mialatt Sheri a Pike megyei Egészségügyi Központban van.

 

A pácienseknek a Telehealth révén történő utógondozása nemcsak időt takarít meg, hanem csökkenti a stresszt is, ami a találkozókhoz szükséges rendszeres utazások megtervezéséhez járul - magyarázta Kew. - Remélem, ez megkönnyíti a betegek számára az utógondozásokon való részvételt, hogy megbizonyosodjunk az egészségükről.

A veseátültetett betegek nem az elsők az UAB-nál, akik a Telehealth előnyeit élvezik. 2016 januárjában dr. Eric Wallace nephrológus, az UAB Telehealth orvos-igazgatója vezette be ezt az otthon dializált betegeknél, ami az első Telehealth rendelésnek számít az Egyesült Államokban. Wallace azt mondja, hogy a Telehealth kiterjesztése több területre életeket menthet.

- Az államunkban sok beteg van, akiknek alig van hozzáférésük a speciális egészségügyi ellátásokhoz - mondta Wallace. - A Telehealth által áthidalhatók az óriási gondozási és oktatási hiányosságok, hihetetlen szükség van rá Alabamában."

Az UAB januárban támogatást kapott az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától a Telehealth hálózatának növelésére. A közel 500 ezer dolláros támogatás 19 államban, köztük 9 kórházban és 10 Alabama Népegészségügyi Minisztérium megyei egészségügyi részlegében finanszírozza a Telehealth berendezéseket.

Az UAB reméli, hogy növekszik a Telehealth rendelések száma más szervátültetési területen is. Brian Berthiaume, az UAB egyik adminisztratív vezetője azt mondja, hogy a következő hónapokban hasonló Telehealth rendeléseket terveznek a májátültetett betegekkel kapcsolatban. Úgy véli, hogy a Telehealth mind a betegek, mind az orvosok számára egy győzelem.

- A Telehealth pénzt és időt takarít meg a betegek számára, de előnyökkel jár a szolgáltatók számára is - magyarázta Berthiaume. - A hatékony Telehealth rendszerben egy birminghami orvos vagy egy speciális szakszolgáltató több pácienst lát el abban az időintervallumban, ahol eddig csak egy pácienst látott el.

 

UAB News - Holly Gainer cikkének fordítása