Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Végstádiumú vesebetegként Ön hogyan vélekedik saját kezeléséről?

Európai felmérés

2018-03-13

A végstádiumú veseelégtelenség dialízissel vagy vese átültetéssel kezelhető. Európában nagy különbségek vannak a dialízissel és veseátültetéssel kezelt betegek számában. Az okokhoz fontos megismernünk a betegek véleményét.

 

Végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegként Ön hogyan vélekedik saját kezeléséről?

 

 

 

A végstádiumú veseelégtelenség különböző módokon kezelhető: dialízissel (például hemodialízissel dialízis központban, kórházban vagy otthon, peritoneális dialízissel), vese átültetéssel (élő donorból vagy elhunyt donorból). Európán belül nagy különbségek vannak a művesekezeléssel vagy veseátültetéssel kezelt betegek számában.

Például: 2015-ben Norvégiában a végstádiumú vesebetegek 24%-a részesült hemodialízisben, 5%-a peritoneális dialízisben és 71%-ának volt transzplantációja, míg Lengyelországban a betegek 62%-a részesült hemodialízisben, 4%-uk  peritoneális dialízisben és 34%-ának volt transzplantációja. Magyarország tekintetében jelenleg nincs tényleges rálátásunk ezekre az adatokra. Folyamatban van a nefrológus szakorvosokkal való kapcsolatfelvétel, hogy a fenti adatokról Magyarországon is átfogó képet kapjunk.

Az európai EDITH pályázat keretében, amelyet az Európai Bizottság és az Európai Vesebetegek Szövetsége támogat, az egyik cél az, hogy megértsük e jelentős különbségek okát. Ehhez fontos megismernünk, és az adatok elemzésénél figyelembe vennünk az Európában élő betegek véleményét.

Az EDITH pályázat eredményei javíthatják a különböző kezelési módokhoz -mint a dialízishez és különös tekintettel a veseátültetéshez- való hozzáférést Európában.

 

https://vorsz.hu/upload/files/194/kidney-fb-crop-8439.jpg

Beteg kérdőív

 

Amennyiben Ön dialízis kezelésben részesül, vagy vesetranszplantált, kérjük, segítse munkánkat egy Beteg kérdőív kitöltésével.

A kérdőív fő kérdései a következők:

  • Mi a véleménye a dialízisről és a veseátültetésről Ön részére adott tájékoztatásról?
  • Részt vett Ön a döntési folyamatban a kezelési mód kiválasztásáról?
  • Mik voltak a fő okok a kezelési mód kiválasztásánál a dialízisnél vagy veseátültetésnél?

A Beteg kérdőív online, magyar nyelven érhető el a https://www.era-edta-reg.org/index.jsp?p=survey címen. A kitöltés névtelenül történik, körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Az EDITH kutatócsoport előre is köszönetet mond valamennyi kitöltőnek a kutatás elősegítéséért!

További információkért vagy felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal Dr. Rianne de Jong-hoz (Academic Medical Center, Amsterdam, Hollandia) a következő címen: edith@amc.uva.nl

További információ az EDITH pályázatról a www.edith-project.eu címen található.