Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Vesetranszplantáció és a dialízis

A halálozási kockázat összehasonlítása a transzplantáció és a dialízis között.

2018-04-25

Egy tanulmány azt mutatja, hogy a transzplantált betegek 5 éven belüli halálozási kockázata körülbelül 47% -kal alacsonyabb, mint a várólistán lévő, még nem transzplantált betegeké.

A Clinical Kidney Journal-ban megjelent cikk szerint egy tanulmány azt mutatja, hogy a transzplantált betegek 5 éven belüli halálozási kockázata körülbelül 47% -kal alacsonyabb, mint a várólistán lévő, még nem transzplantált betegeké.

      

 

A veseátültetésre váró felnőttek száma évről évre növekszik. Az ERA-EDTA folyóiratában közzétett ír tanulmány fő célja a veseátültetett betegek túlélésének összehasonlítása a transzplantációra váró, listán levő betegekkel és a listán nem levő dializált betegekkel.

 

E három betegcsoport halálozási arányának meghatározása és összehasonlítása érdekében a nemzeti transzplantációs nyilvántartásnak és a Beaumonti kórházi vese adatbázisának 2004. január 1-jétől 2013. december 31-ig terjedő időszakát használták fel. A túlélés elemzése a vesetranszplantációs várólistára történő felvétel időpontjától a beteg haláláig terjedt. Mi volt az eredmény? Az átültetés utáni első 12 hét során a vesetranszplantált betegeknél a halálozási kockázat 1,7-1,9-szer volt magasabb, mint még a transzplantációs várólistán lévő betegek kockázata. Ezt követően azonban a veseátültetett betegek halálozási kockázata a várólistán szereplő betegek értéke alá esett. Az 5 éves halálozási kockázatot már 47% -kal alacsonyabbnak találták, mint a várólistán szereplő betegeknél.

 

 

  "Közvetlenül az átültetés után a halálozás kockázata némileg nagyobb a műtéti szövődmények, fertőzések vagy a kilökődés kockázatának köszönhetően. De egy év után már e betegek a túlélés szempontjából előnyösebb helyzetben vannak "- magyarázza Alberto Ortiz professzor, a CKJ főszerkesztője." Az a tény, hogy a transzplantált betegek ötéves halálozása majdnem 46% -kal alacsonyabb volt, azt mutatja, hogy a veseátültetés továbbra is a legjobb elérhető kezelés a végstádiumú vesebetegség tekintetében. Ezt szem előtt kell tartanunk, és a betegek érdekében kampányokat kell kezdeményeznünk a szervdonor hiányának leküzdésére."

 

Ortiz szerint a tanulmányban kimutatott életnyereség egyértelműen bizonyítja az átültetés előnyét. A vizsgálat véletlenszerűen hasonlította össze a veseátültetett betegeket. "A várólistán szereplő személyek alkalmasak a transzplantációra és "egészségesek", hasonlóan a vesét kapott betegekhez. Ezért a vizsgálat objektív. " Ezt bizonyítja, hogy a dialízisen levő, de a várólistán nem található betegek éves halálozási aránya hétszer magasabb volt, mint a várólistán lévő betegek csoportja.

 

A teljes tanulmány:

www.academic.oup.com/ckj/article/doi/10.1093/ckj/sfx117/4557548/A-comparative-analysis-of-survival-of-patients-on