Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Vesebetegek véleményének európai felmérése

2018-05-07

A végstádiumú veseelégtelenség dialízissel vagy vese átültetéssel kezelhető. Európában nagy különbségek vannak a dialízissel és veseátültetéssel kezelt betegek számában. Az okokhoz fontos megismernünk a betegek véleményét.

Szomorúan értesültünk arról, hogy az EDITH krónikus vesebetegek felmérés kérdéseit eddig csak 64 magyar beteg töltötte ki.

Magyarországon kb. 7000 dializált beteg van, és 3000 ember él átültetett vesével. Fontos lenne, hogy az európai szintű felmérésben hazánk is nagyobb mértékben vegyen részt.

Ebben aki kicsit is segíteni szeretne, részt tud vállalni. A betegek jelentős része nem elérhető az ismert on-line kapcsolatokon keresztül, vagy ha tud is róla, valószinűleg nem érzi fontosnak.

Segíteni tud mindenki, aki saját kapcsolatain keresztül propagálja ezt a lehetőséget, másrészt laptop, notebook vagy tablet igénybevételével, betegeket közvetlenül elérve segít bevinni az adatokat.

Tudjuk, hogy ez nem egyszerű, de valahogyan lépni kellene, hogy ne maradjunk ki ebből. Mert érdekünk, hogy megtudjuk, hol is állunk Európában, és miért itt.

 

Az EDITH szervezői az alábbi közlést tarják fontosnak:

 

Ossza meg véleményét a veseelégtelenség kezeléséről!



Európában nagy különbségek vannak a dializált vagy vesetranszplantált betegek száma között. Például Norvégiában a betegek 71% -át transzplantálják, míg Görögországban ez csak 20%.

Az EDITH krónikus vesebetegek felmérésével szeretnénk megvizsgálni az eltérések okait. Sőt, egyre több betekintést nyerünk a veseelégtelenségben szenvedő magyar betegek gondozásába is.

Ha dialízisen él vagy vesetranszplantációban részesült, segíthet a felmérés kitöltésével. A felmérés az információszolgáltatásról, a döntéshozatalról és a dialízis vagy a veseátültetés választásának lehetőségeiről szól. A felmérés névtelen, és körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Az EDITH vesebetegek felmérése a következő címen található: https://limesurvey.amc.nl/cru/index.php/422851?lang=hu
További információkért vagy kérdésekért kérjük, forduljon Mrs. Rianne de Jonghoz az amszterdami AMC kórházba a következő címen: edith@amc.nl

Amennyiben nyelvi akadályai vannak, írja kérdéseit vagy véleményét a vorsz@vorsz.hu címre, fordítjuk és továbbítjuk.

Korábbi cikkünk itt található: https://vorsz.hu/hirek/vegstadiumu-veseelegtelensegben-szenvedo-betegkent-on-hogyan-velekedik-sajat-kezeleserol

VORSZ