Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



A veseátültetésekkel sokat lehet spórolni

2017-08-26

Az egészségügyi ellátás egy szeletévell foglakozik az ERA-EDTA news. A hazai egészségügy kiadásai nem Svédországiak, de az arányok hasonlók. Dr. Kaló Zoltán már 1998-ban megjelentetett tanulmánya is hasonló következtetésre jutott, sajnos érdemi következményei nem voltak.

...a betegek életminőségétől az egészségügyi ellátás költségeiig

 

A szakértők úgy vélik, hogy a veseátültetés (transzplantáció), különösen a művesekezelést (dialízist) megelőző transzplantáció orvosi szempontból a legjobb vesepótló-terápia. A transzplantált betegek kevesebb társbetegségben szenvednek, ezeknek jobb a kimenetele, mint a dializált betegeknél. Emellett a transzplantált betegek általában jobb életminőséget élveznek kevesebb szövődménnyel, és nem igénylik a heti háromszori, alkalmanként több mint négy órán át tartó megerőltető kezelést. "A nefrológusok mindig is támogatták a transzplantációt" - magyarázza Alberto Ortiz professzor (Madrid), a ckj, az ERA-EDTA nyílt hozzáférésű folyóiratának főszerkesztője. "De most egy ckj-ben közzétett, Svédországból származó, regisztrált adatokat tartalmazó tanulmány hozott ki egy további okot, amiért a transzplantációt elő kell mozdítani: rendkívül költségtakarékos!"

A tanulmány megállapította, hogy 10 év alatt a várható egészségügyi költségek 66-79% -a megtakarítható a veseátültetésekkel, ami betegenként 380.000 euró (114 millió forint) költségcsökkentést eredményez. A sikeres transzplantáció esetében a legmagasabb a megtakarítás, de megtakarítást jelent olyan betegek esetében is, akik 1 év után visszatérnek a dialízisre. Az egészségügyi kiadások megtakarítása óriási lenne, figyelembe véve, hogy a végstádiumú vesebetegséggel kezelt betegek egész világra kiterjedő számát 2013 végén 3 200 000-re becsülték.

A több szervátültetés akadályának legfőbb oka az adományozott szervek hiánya, ami sok európai országban drámai. "Az ERA-EDTA missziója mindig az volt, hogy a vesebetegek számára a legjobb kezelést nyújtsa. Ezért nagy erőfeszítéseket teszünk a helyzet javítása érdekében. Az EKHA-val ("Európai Veseegészségügyi Szövetség") együtt már foglalkoztam az EU egészségügyi politikájával, és közös páneurópai tájékoztató kampányt kértünk. De az eredmények eddig eléggé szűkösek voltak. Reméljük, hogy ez a tanulmány meggyőzheti a politikai döntéshozókat, hogy tegyenek lépéseket.

"Nézzünk szembe a dolgokkal: az európai egészségpolitika rengeteg pénzt pazarol, mert nem hajlandó többet befektetni a nyilvános tájékoztató kampányokba, és gondolkodni arról, hogy miként lehetne javítani az egészségügyi rendszereket oly módon, hogy több beteget transzplantálhassanak. Ez az, amibe az európai nefrológusok már nem nyugodhatnak bele "- jegyezte meg Carmine Zoccali professzor (Reggio Calabria), az ERA-EDTA elnöke.

 

 ERA-EDTA News

 

Az eredeti cikk itt olvasható (angol nyelven) https://doi.org/10.1093/ckj/sfx088