Vese hírek

Az új német törvényjavaslat szerint mindenki szervdonor lehet

2019-04-11

Jens Spahn német egészségügyi miniszter hétfőn bemutatta a törvénytervezetet, amelynek célja, hogy a jelenlegi német donorrendszer átdolgozásával növelje a szervátültetések számát.

Izraeli tudósok olyan szerveket növesztettek, amelyek nem lökődnek ki.

2019-04-03

Az átütő fejlesztés a páciens saját gyomorsejtjeit használja, csökkentve a beültetett szervekre adott immunválaszok kockázatát. A cím ugyan kicsit megtévesztő, mert jelenleg csak szöveteket tudnak növeszteni, de az az eljárás ígéretes jövőt jósol.

A nagymama vesét adományoz unokájának egy jövőbeni felhasználásra

2018-12-07

A nagymama tudta, hogy unokájának előbb vagy utóbb vesére lesz szüksége. De mikor ez aktuálissá válik, túl idős lesz ahhoz, hogy ezt megtehesse. Megoldásként az USA-ban működő utalványozott szervadományozást vették igénybe.

Az első veseátültett gyerek Dubaiban

A kilencéves szudáni Bana Nizar Hassan lett az első olyan gyerek, aki veseátültetésben részesült Dubaiban

2018-11-12

Bana október közepén egy öt órás műtéttel kapott vesét egy elhunyt felnőtt betegtől. A műtétet az Al Jalila Gyermekkórházban végezte a Gyermek és Orvostudományi és Egészségtudományi Egyetem közös orvosi csapata.

Mit kell tudnom a centrál vénás katéterekről

A hemodialízishez szükséges katéter okozta véráram fertőzések megelőzése, diagnosztizálása és kezelése

2018-08-23

A hemodialízis során (HD) a vért kiveszik a szervezetből, hogy a dialízisgép megszűrje azt. Ezután a megtisztított vér visszatért a szervezetbe. Hogy a HD megfelelően működjön, a készüléknek legalább 200 ml (egyötöd liter) vérmennyiséget kell szűrnie minden percben.

Látogatás a szicíliai Trapaniban

Kedvezményes üdülési lehetőségek Szicíliában

2018-08-04

A szicíliai Trapani tartomány Mucaria dialízis centrumok kedvező feltételekkel kínálnak üdülési lehetőséget hemodializált betegek részére. A látogatással személyesen győződtünk meg, hogy a körülmények megfelnek-e az ajánlatban megfogalmazottaknak.

Telehealth - Utógondozás távolból

2018-06-01

Alabamában a veseátültetett betegek időt és pénzt takarítanak meg a Telehealth révén


 

Elhunyt dr. Kiss István

2018-05-12

2018. május 11-én elhunyt a krónikus vesebetegek ellátásában komoly érdemeket szerzett Prof. dr. KIss István. A professzor mindvégig hitt a gyógyulásában azonban a szervezete feladta a küzdelmet, a szíve megszűnt dobogni.

Vesebetegek véleményének európai felmérése

2018-05-07

A végstádiumú veseelégtelenség dialízissel vagy vese átültetéssel kezelhető. Európában nagy különbségek vannak a dialízissel és veseátültetéssel kezelt betegek számában. Az okokhoz fontos megismernünk a betegek véleményét.

Vesetranszplantáció és a dialízis

A halálozási kockázat összehasonlítása a transzplantáció és a dialízis között.

2018-04-25

Egy tanulmány azt mutatja, hogy a transzplantált betegek 5 éven belüli halálozási kockázata körülbelül 47% -kal alacsonyabb, mint a várólistán lévő, még nem transzplantált betegeké.

Szicilíai nyaralási lehetőség dializáltak részére

Nyaralási lehetőségek az előző évihez hasonló feltételekkel

2018-04-04

A sziciliai DIALISI MUCARIA továbbra igen kedvező feltételekkel várja a magyar dializált betegeket a csodálatos szigeten eltöltendő rövidebb-hosszabb nyaralásra.

Vitaminkészítmény vesebetegeknek

Kombinált vitaminkészítmény a krónikus vesebetegek és dializáltak részére.

2018-04-04

Nephroxon néven hiánypótló új kombinált vitaminkészítmény krónikus vesebetegek és dializáltak részére.

Végstádiumú vesebetegként Ön hogyan vélekedik saját kezeléséről?

Európai felmérés

2018-03-13

A végstádiumú veseelégtelenség dialízissel vagy vese átültetéssel kezelhető. Európában nagy különbségek vannak a dialízissel és veseátültetéssel kezelt betegek számában. Az okokhoz fontos megismernünk a betegek véleményét.

Az Eurotranszplantról

2018-02-19

Bizonyára sokan hallottak az Eurotranszplantról, de nem ismerik annak tevékenységét. Most röviden összefoglaljuk, mi is történik az intézmény berkein belül és kívül.

Előrehaladás a mesterséges vese fejlesztésében

2018-02-14

A Vese Projekt esetében ez az együttműködés hasznos volt a beültethető mesterséges vese kialakításában és optimalizálásában azzal a céllal, hogy jobban megértse és megakadályozza a későbbi vérrögképződést az eszközben

Megvalósulás előtt a mesterséges beültethető vese

2018-02-09

A mesterséges bionikus vese egy kompakt, műtéti úton beültethető önálló eszköz a végstádiumú vesebetegség kezelésére. Elvégzi a természetes vese biológiai funkcióinak többségét.

Ismét a művese kezelésekről

2018-01-21

A vesebetegség végső állapotában a művesekezelés (dialízis) egy életmentő beavatkozás. Ez a tevékenység már veszteséges, de legjobb esetben nullaszaldós.

A B.Braun és a vesebetegek egyesületeinek Óév búcsúztatója

2017-12-09

A hagyományoknak megfelelően a B. Braun Avitum az idén is vendégül látta a centrumaihoz kötődő egyesületek képviselőit egy évvégi találkozóra a cég Aesculap Akadémiájának termeiben.

Magyarországi egészségügy fogyasztói szemszögből

2017-11-01

Korábban beszámoltunk a Health Consumer Powerhouse kiadványában, az Euro Health Consumer Index-ben (EHCI) a 2016. évi értékelés egy szeletéről. Most ugyanebben a kiadványban a szervezet hazánkat is érintő rövid értékelését tesszük közzé.

Európai egészségügy fogyasztói szemszögből.

2017-10-06

A Health Consumer Powerhouse minden évben kiadja az Euro Health Consumer index kiadványát, amely Európa országainak egészségügyi szolgáltatásait értékeli nem a hivatalos statisztika, hanem az egészségügy szolgáltatásait igénybe vevők (betegek) szemszögéből.

Mennyire biztonságos vesét adományozni?

2017-09-16

Az élődonoros veseátültetés hosszabb vese és beteg túlélést eredményez az elhunyt donorból származóhoz képest.  A meglévő tanulmányok azt mutatják, hogy a befogadó nyer az élődonációval. - De mi a helyzet az adományozóval?


 

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság válasza

2017-09-01

Korábban hírt adtunk arról, hogy kértük az életbentartó művesekezelések közel 10 éve változatlan finaszírozásának emelését. Az Államtitkár válaszát és a hozzá kapcsolódó észrevételeinket teszük most kozé.

A veseátültetésekkel sokat lehet spórolni

2017-08-26

Az egészségügyi ellátás egy szeletévell foglakozik az ERA-EDTA news. A hazai egészségügy kiadásai nem Svédországiak, de az arányok hasonlók. Dr. Kaló Zoltán már 1998-ban megjelentetett tanulmánya is hasonló következtetésre jutott, sajnos érdemi következményei nem voltak.

A művese kezelések finanszírozása

2017-08-17

A művese kezelések finanszírozása 10 éve gyakorlatilag változatlan. A szolgáltatásra rendelkezésre álló keret zárt, független a kezelések számától. A helyzet orvoslása érdekében azonos tartalmú levelet írtunk Balogh Zoltán emberi erőforrás és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterek részére.

Mediterrán étrend krónikus vesebetegek (CKD) számára

2017-08-09

Mediterrán étrend krónikus vesebetegek (CKD) számára? Általában igen, de lehet néhány buktató.

Sziciliai nyaralások óriási kedvezményekkel

2017-06-27

Rendkívüli ajánlatot kaptunk egy szicíliai dialízis centrumból. Szeretettel várják a napfényes Itáliába a magyar vesebetegeket és kísérőjüket.

Szomszédoljunk Szlovákiában

2017-06-08

A krónikus vesebetegeknek különösen figyelniük kell arra, hogy a nyaralást hová tervezik. Nem mehetnek hosszú útra, vagy keresniük kell úticéljuk közelében dialízis állomást. Ez utóbbi – köszönhetően a nemzetközi hálózatoknak – már nem gond.

Megtartotta ünnepi közgyűlését a VORSZ

2017-05-11

A VORSZ 30 éves működésének ünneplése jegyében került sor a szervezet szokásos éves közgyűlésére. Az elmúlt évi beszámolók, a 2017. évi tervek elfogadása mellett még két téma került napirendre, ami a művese-kezelt emberek életében komoly gondot okoz: a nővérhiány és a betegszállítás.

30 év a vesebetegekért

2017-04-21

1987. december 13-án jött létre a krónikus vesebetegek érdekvédelmi szervezete a Vesebetegek Országos Egyesülete (VORE), amely néhány év után szövetséggé alakult Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) néven.

Értékes adatokkal szolgálhatnak a betegek

2017-03-28

Találkozóra invitálta a betegszervezetek képviselőit az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A tudatosabb gyógyszerszedés, a mellékhatások jelentése, s annak kutatása volt a téma.

Búcsúzunk

2017-03-27

Elhunyt Görög Hajnalka előadóművész.


 

EDTNA/ERCA Nemzetközi konferencia 2016

2016-10-05

A nefrológia területén dolgozó nővérek európai szövetsége az EDTNA/ERCA a 2016. évi konferenciáját és közgyűlését a spanyolországi Valenviában tartotta szeptember 17-20 között. A nemzetközi seregszemle sikeréhez a magyar nővérek is jelentősen hozzájárultak.

A tudomány közszolgája lett a szeletelt asszony

2015-10-27

Elkészült egy 5000 szeletre vágott női test digitális rekonstrukciója, és a virtuális asszonyon bárki végezhet orvosi kísérleteket, akár a laptopjáról is. Milyen tudományos lehetőségeket rejt az USA kormánya által támogatott projekt?

Szabad választás a betegszállításban.

2013-01-21

A 2012/3 lapszámunkban írtunk a betegszállitásról "Szabad választást a betegszállításban is" címmel. A REN-DEPO Egészségügyi, Kereskedelmi és Szakipari Szolgáltató Bt. kérésére az OEP velünk megegyezően foglalt állást ebben az ügyben

Balog: Az egészségügy a bizalmatlansággal halálra van ítélve

2012-05-17

Nemzeti vagyonleltárt hoz létre az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Balog Zoltán miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: kórházbezárások nélkül szeretnék a kapacitásokat úgy irányítani, hogy funkcióváltással a betegek talán távolabb, de a legoptimálisabb ellátást kapják meg.