Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



A világot körbeutazó vesebeteg Magyarországon

A hemodialízis nem akadályozza meg Filipe Almeidát álmai megvalósításában

2019-07-09

Filipe Almeida egy különleges utazó, aki egy éven át utazik a világ körül, és rendkívüli útja során július 22-én Magyarországra érkezik. Filipénél gyermekkorában állapítottak meg vesebetegséget, és jelenleg hetente három alkalommal kap hemodialízis kezelést. Filipe egyben a kalandvágy és az elszántság mintaképe, hiszen családjával indult világkörüli útra: feleségével, Catarinával és fiával, Guilherme-mel.

Egy év leforgása alatt idén áprilistól a család harminc országba látogat el, utazásuk történetét pedig megosztják családi blogjukon https://allaboardfamily.com/.

Mindeközben Filipe szigorúan követi az életben maradásához nélkülözhetetlen kezelési tervet, ezzel megmutatva a világnak, hogy 5. stádiumú vesebetegként is lehet igazán teljes életet élni.

Filipe Almeida harminc országba látogat el a családjával, ezalatt heti háromszor hemodialízis kezelést kap

 

Filipe, Catarina és Guilherme több európai országon átutazik majd: Spanyolországon, Franciaországon, Olaszországon, Görögországon, Horvátországon, Albánián, Magyarországon, a Cseh Köztársaságon, Lengyelországon, Litvánián és Hollandián. Lisszabon elhagyása után első úticéljuk a Bahamák. A további úticélok közt szerepel Kuba, Mexikó, Törökország, Szaúd-Arábia, Izrael, Jordánia, Dél-Afrika, Indonézia, Tajvan, Thaiföld, India, a Maldív-szigetek, Srí Lanka, Ausztrália, a Fidzsi-szigetek, Új-Zéland és végül Brazília, ahol az út várhatóan 2020 márciusában véget ér. Filipe időnként visszautazik Portugáliába, hogy ellenőrizzék az egészségi állapotát.

   

A lényeg a kaland, melyet egy krónikus beteg, akinek az élete a minden másnap esedékes kezeléseken múlik, csak ritkán engedhet meg magának. Filipe és Catarina célja ezzel az utazással, hogy ösztönözzék a többi krónikus vesebeteget is a mobilitás adta lehetőségek kiaknázására, és arra biztassák őket, hogy éljenek a normális és teljes élethez való jogukkal.

 

Inspiráció minden krónikus vesebeteg számára

Filipe vesebetegségére 12 éves korában derült fény. Mivel betegségének oka immunológiai és eredete genetikai, így sejthető volt, hogy felnőttkorában is együtt kell majd élnie vele.

Másfél évvel ezelőtt – éppen akkor, amikor Filipe és Catarina megtudták, hogy szülők lesznek – a vesebetegség az 5. stádiumba lépett; ez az a szakasz, amelyben az életben maradáshoz és a veseműködés pótlásához hemodialízisre vagy más egyéb vesepótló kezelésre (peritoneális dialízisre vagy veseátültetésre) van szükség. Az újonnan előállt helyzet elfogadása nem volt könnyű. Filipe azonban elhatározta, hogy nem hagy fel életcéljai megvalósításával, és Catarina segítségével vállalkozik erre a világ körüli útra. Bebizonyítja, hogy semmi sem lehetetlen, még egy végső stádiumú vesebeteg számára sem.

A pár teljes mértékben ennek az álomnak szenteli életét. Blogjuk, ahol már írtak korábban életükről és mindennapjaikról – www.allaboardfamily.com – az a felület, ahol megosztják tapasztalataikat, mintegy naplóként fiuk számára és egyben inspirációként a többi vesebeteg számára.

Az utazás logisztikai háttertámogatását a svéd gyökerekkel és portugál képviselettel is rendelkező Diaverum nyújtja, mely egy független és globális művese ellátást biztosító cég, ahova Filipe rendszeresen kezelésre jár. A cég a kezdetektől fogva minden eszközét bevetve azon dolgozik, hogy ez az álom valóra váljon, ezzel inspirálva a többi beteget is arra, hogy teljes, aktív életet éljenek és lépjenek ki a hemodialízis árnyékából.

Filipe Almeida több országon át vezető utazása során ennek a célnak lesz méltó nagykövete. Utazása bizonyítékul szolgálhat arra, hogy a krónikus vesebetegséget be lehet illeszteni az életbe úgy, hogy közben nem kell feladni álmaink megvalósításának örömét.

Diaverum 2019. júliusi sajtóközleménye