Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



A szájmaszkokról

Mitől védenek, kinek érdemes viselni.

2020-03-31

Dúl a vita arról, hogy kell-e mindenkinek szájmaszkot viselni, vagy sem. A WHO állásfoglalása szerint egyrészt az egészségeseknek nem kell szájmaszkot viselni, másrészt fontos tesztelni, tesztelni és tesztelni.

Sokszor pártállástól sem függőetlenül heves vita dúl arról, hogy kell-e mindenkinek szájmaszkot viselni, vagy csak annak, aki beteg. A WHO állásfoglalása szerint

- egyrészt az egészségeseknek nem kell szájmaszkot viselni,

- másrészt fontos tesztelni, tesztelni és tesztelni.

Az egyszerűbb szájmaszkokat a betegeknek valóban viselni kell, hogy a beszéd, tüsszentés, köhögés során megvédjék az egészségeseket a távozó nyálrészecskékben levő vírusoktól. Egy ilyen maszk azonban valamilyen mértékben az egészséges viselőjét is védi. Ezek az úgynevezett sebészeti maszkok.

A profibb szájmaszkok (pl. FFP1-3, N95 stb.) feladata a viselőjének védelme a környezetétől (pl. por, festék, baktérium, vírus stb.). A koronavírusok teljes kiszűrésére csak az FFP3 szájmaszkok alkalmasak. Az ilyen maszkok között van olyan, amin szelep van a kilégzéshez, ez a betegek számára nyilván alkalmatlan, a kilégzést nem szűrik.

Fontos tudni, hogy minden szájmaszk csak akkor látja el feladatát, ha megfelelő óvintézkedések mellett rakjuk fel és veszük le (kézmosás előtte, kézmosás utána stb.), és használat után vagy eldobjuk, vagy sterilizáljuk azokat.

 

Visszatérve a WHO-ra. Igazuk van, de a fertőzöttek nagy része nem mindig veszi észre, hogy enyhe tünetekkel, vagy tünetek nélkül esik át rajta, viszont már a lappangási időszak alatt is fertőzhetnek. Ezért lenne fontos, hogy minél több tesztet végezzenek (lásd Németország), amint ezt a WHO is javasolja. Magyarországon érthetetlen okokból nagyon kevés tesztet végeztek (és szerintem végeznek még mindig), így valószínűleg sokkal több fertőzött van annál, amit hivatalosan regisztráltak.

 

Ezt figyelembe véve célszerű lenne minden embernek viselni, aki a lakásán kívül érintkezik másik emberrel vagy emberekkel. Természetesen a fel- és levételnél szükséges óvintézkedések megtartásával. Ha tudomásunk szerint egészségesként viseljük, fontos tudni, hogy a sebészeti maszkok nem simulnak tökéletesen az arcra, ezért emellett is szükséges betartani minden óvó rendszabályt (pl. ne nyúljunk az arcunkhoz).

 

A WHO ajánlását a szájmaszkok használatával az is motiválja, hogy az egészségügyi dolgozók védelme járványkor nagyon fontos, s ha minden egészséges a védelemre alkalmas maszkot szeretne viselni, akkor a jelenlegi gyártói kapacitásokat figyelembe véve az egészségügy ellátása ezekkel az eszközökkel sok helyen megoldhatatlan lenne.

 Ádám Aurél