Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Az első veseátültett gyerek Dubaiban

A kilencéves szudáni Bana Nizar Hassan lett az első olyan gyerek, aki veseátültetésben részesült Dubaiban

2018-11-12

Bana október közepén egy öt órás műtéttel kapott vesét egy elhunyt felnőtt betegtől. A műtétet az Al Jalila Gyermekkórházban végezte a Gyermek és Orvostudományi és Egészségtudományi Egyetem közös orvosi csapata.

Bana már régóta  szerepelt a transzplantációs listán, mivel veseelégtelenségben szenvedett, és már dialízisre is szorult volna. Egy vesével született - a renalis agenesis volt az ok -, amely 1000 gyermek közül általában egyet érint, és amit a Gyermekkórházban gyógyszerrel kezeltek.

Kihívás volt egy felnőtt vese átültetése egy gyerekbe, de sikerült. Egy ilyen transzplantációval az új vese várhatóan 15-20 évig működik. Jelenleg immunszupressziv gyógyszereket kap, jól érzi magát, otthon van" – mondták az orvosok.

Összesen kilenc intézmény és egészségügyi hatóság dolgozott együtt annak biztosítására, hogy az elhunyt donor veséje a szükséges 12 órás ablakon belül átültetésre kerüljön.

Dr. David Hickey vezető sebész az írországi nemzeti vese- és hasnyálmirigy-transzplantációs program egykori igazgatója több mint 2000 átültetést végzett, transzplantációs sebészeket képzett a világ minden táján, és több mint 130 szakértői tanulmányt publikált.

 

A gyermekkorház elnök-vezérigazgatója elmondta: - Ez egy meghatározó pillanat a dubai gyermekgyógyászat ​​történetében, és erre büszkék vagyunk. Amellett, hogy ez egy hihetetlen orvosi eredmény, arra is példa, hogy 10 különböző, Dubaiban és Abu Dhabiban működő szervezet soha nem látott módon működhet együtt a sebészeti beavatkozás érdekében. Ez új sokak számára, és jó úton járunk annak biztosítására, hogy a Dubai regionális gyermekgyógyászati ​ központ hozzájáruljon az Egyesült Arab Emírségek 2021-es jövőképéhez az egészségügyben. Miközben ünnepeljük ezt a mérföldkövet, nem szabad elfelejtenünk a donor nagylelkűségét, amely lehetővé tette Bana számára, hogy újra elkezdje az életet - tette hozzá.

Bana apja azt mondta: - Kilenc évet szenvedtünk, tudtuk, hogy valami nincs rendben a lányom veseivel, még mielőtt megszületett volna.  Úgy érezzük - a szavakon túl -, hogy mindannyian új esélyt kaptunk egy közös éltre. Rendkívül felemelő látni, hogy milyen sok különböző entitású ember érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy segítsen a lányunkon.

Bana műtét utáni első mosolya volt a legértékesebb pillanat az életemben, és szeretném ezt az első mosolyt átadni a kedves adományozónak és családjának, Isten áldja meg őket - tette hozzá.

Az Al Jalila Gyermekkórház, az egyik legkorszerűbb 200 férőhelyes gyermekgyógyászati ​​létesítmény, két éve nyitotta meg kapuit.

Dr. Janahi elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségeknek a várólistákkal együtt működő transzplantációs programja van. Ez ráirányítja a nyilvánosság figyelmét arra, hogy képesek vagyunk ilyen életmentő műtéteket végrehajtani itt az országban.

 

Khaleej Times, 2018. november 5.