Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Az Eurotranszplantról

2018-02-19

Bizonyára sokan hallottak az Eurotranszplantról, de nem ismerik annak tevékenységét. Most röviden összefoglaljuk, mi is történik az intézmény berkein belül és kívül.

 

Az Eurotransplant kulcsszerepet játszik a donor szervek transzplantációra történő elosztásában és szállításában. Az elosztási rendszer objektív, átlátható, reprodukálható és valós, úgy tervezték, hogy a körülményektől függően a lehető legjobb elosztás valósuljon meg.

A donor szervet kivételét követően néhány órán belül be kell ültetni. A kifogástalan, zökkenőmentes szervezés szó szerint életmentő fontosságú. Ezért az Eurotransplant központi irodáját speciálisan kiképzett személyzet a hét minden napján a nap 24 órájában szolgálja.

 

Egyetlen várólista

 Az Eurotransplant tagállamain belül minden transzplantációs központ hozzáférhet a központi számítógépes adatbázishoz. Ebbe az adatbázisba a transzplantációs központok viszik be a várólistára kerülő betegek -recipiensek- általános és orvosi információit a recipiens profilokkal valamint a donorok profilját. Ezek a profilok a betegek és a donorok jellemzőit tartalmazzák. Ezek fontosak ahhoz, hogy a körülmények függvényében a legjobb egyezést szolgáltassák.

Amikor az információ a központi adatbázisba ér, a beteg a nemzetközi (és országos) várólistára kerül fel. Ettől a ponttól indul a várakozási idő. A veseelégtelen betegek várakozási ideje az első dialízis időpontjában kezdődik.

 

A betegkiválasztás

Amint egy donor elérhetővé válik az Eurotransplant területén belül, a regionális szövettani laboratórium meghatározza a donor vércsoportját és szövettani jellemzőit. A donorról szóló valamennyi (orvosi) információ az egyes szervekre vonatkozó információkkal együtt átkerülnek az Eurotransplant adatbázisába.

Az Eurotransplant minden egyes donor szervhez úgynevezett betegkiválasztási listát hoz létre. A lista bonyolult számítógépes algoritmussal jön létre, amely figyelembe veszi az összes orvosi és etikai kritériumot.

 

A kiválasztási rendszer:

     - Objektív: a kiválasztási lista ugyanaz, függetlenül attól, hogy melyik tisztviselő indítja az allokációt

     - Megismételhető: ugyanaz a kérdés ugyanazt a választ eredményezi

     - Átlátható: a folyamat minden lépése követhető, elszámoltatható

     - Valós: a rendszer olyan valós orvosi és etikai kritériumokon alapul, amelyeket a transzplantációs közösség konszenzusa támogat.

 

A kiválasztás két általános alapelvre épül:

     - Várható eredmény

     - Sürgősség (a szakértők által objektív és átlátható módon meghatározva)

 

Ezenkívül a következőket veszi figyelembe:

     - A nemzeti szerv-egyensúly - az Eurotransplant törekszik az országok közötti szervcserék ésszerű egyensúlyára.

     - A listán eltöltött várakozási idő

 

Donorszervek kiajánlása

 A donorszerveket a recipienseknek a betegkiválasztási listán elért rangsora szerint ajánlják ki. Az Eurotransplant ügyeletes tisztjei tájékoztatják a beteg transzplantációs központjának a transzplantációs koordinátorait és orvosait. Ugyancsak tájékoztatják a kiválasztási lista második páciensének transzplantációs központját is. A donor információk mindkét transzplantációs központ számára elérhetők. A kezelőorvos dönti el, elfogadja-e a szervet.

Amint a szervet elfogadják, az orvos kapcsolatba lép a beteggel. Az Eurotransplant kapcsolatot létesít a donor kórház és a transzplantációs központ között. Meghatározza a művelet pontos idejét és időtartamát. Ez a donor kórház transzplantációs koordinátoraival konzultálva történik. Egyidejűleg a szervek (határkeresztező) szállítását a donor kórházból a transzplantáló kórházban levő recipienshez megszervezik.

Ha az Eurotransplant területén belül nincs megfelelő recipiens, az Eurotransplant kapcsolatba lép egy testvér-szervezetével, például a brit NHSBT-vel vagy a Scandiatransplant-nal.

 

Időkorlát

A donod szerv(ek) eltávolításának és a recipiensbe ültetésének egész folyamata nem lehet több mint néhány óra. Van egy limitált idő, amin belül a szervek a szervezeten kívül (a hideg ischaemiás periódus) is egészségesek maradnak. A kifogástalan, zökkenőmentes szervezés tehát szó szerint életmentő fontosságú. Ezért az Eurotransplant speciálisan kiképzett személyzete a hét minden napján nap 24 órán át szolgálatban van.

Az Eurotransplant működéséhez az orvosok támogatása mellett elengedhetetlen a rendőrség, a mentőszolgálat és a légitársaságok segítségnyújtása is.

 

https://www.eurotransplant.org/cms/index.php?page=allocation