Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Az új német törvényjavaslat szerint mindenki szervdonor lehet

2019-04-11

Jens Spahn német egészségügyi miniszter hétfőn bemutatta a törvénytervezetet, amelynek célja, hogy a jelenlegi német donorrendszer átdolgozásával növelje a szervátültetések számát.

A törvényjavaslat automatikusan nyilvántartott szervdonorrá tenne mindenkit, de lehetőséget adna arra, hogy bárki kilépjen (opt out). A támogatók szerint a reform segít a transzplantációk növelésében, az azt kritizálók szerint viszont a rendszernek önkéntesnek kell maradni (opt in).

Jens Spahn német egészségügyi miniszter hétfőn bemutatta a törvénytervezetet, amelynek célja, hogy a jelenlegi német donorrendszer átdolgozásával növelje a szervátültetések számát. A reform heves vitát váltott ki Németországban, ahol az emberek jelenleg önként jelentkeznek be a donor-nyilvántartásba, és ahol ezért a szervdonációk száma igen alacsony.

 

A törvénytervezet szerint:

 

 -A „kettős opt out” donációs rendszer szerint Németországban mindenki automatikusan regisztrált szervadományozóvá válna.

 -Az emberek ezt bármikor elutasíthatják, feliratva magukat egy nyilvántartásba, ami a donorrá válást elutasítókat tartalmazza.

 -Egy személy halála után a családtagok is visszavonhatják a beleegyezést.

 -Ha valakit agyhalottnak nyilvánítanak, az orvosok kötelesek lennének konzultálni a családdal, mielőtt eltávolítanák a szerveket.

 -Az emberek többször is tájékoztatást kapnának az új rendszerről és a kilépés lehetőségéről.

 

„Ez nem kötelező”

 

Angela Merkel német kancellár kereszténydemokrata pártjának (CDU) tagja, Spahn és a koaliciós pártok e törvényt támogató törvényhozói hétfőn sajtótájékoztatón védték a törvénytervezetet.

"Ez nem kötelező szervadományozás" - mondta Spahn. Hozzátette, hogy az Európai Unió 28 tagállama közül 20-nak van ehhez hasonló rendszere, és „az eddigi próbálkozásaink egyike sem vezetett a donációk számának növekedéséhez."

Karl Lauterbach, a Szociáldemokrata Párt (SPD) egészségügyi szakpolitikai szakértője is védte a javaslatot, megjegyezve, hogy évente több ezer ember hal meg a várólistán.

"Még mindig körülbelül 10-szer több ember van egy-egy szervvárólistán, mint amennyi transzplantáció történik" - mondta Lauterbach.

 

Ellenjavaslat

 

A Zöldek, a Baloldal és a Konzervatív Keresztény Szociális Unió (CSU) törvényhozói csoportja egy alternatív törvénytervezetet dolgozott ki, amely szerint a jelenlegi önkéntes rendszer megtartása mellett is leküzdhető Németország alacsony szervdonációs aránya.

Az ellenjavaslat arról szól, hogy az embereket még rendszeresebben kérdezzék meg, hogy szervdonorok akarnak-e lenni - például az orvos irodájában, vagy ha megújítják a személyazonosságukat. Az ellentervezet a donorok online nyilvántartását javasolja a jelenlegi kártyarendszer helyettesítésére.

A törvénykészítők azt állítják, hogy továbbra is biztosítani szándékoznak, hogy a szervadományozás továbbra is „tudatos és önkéntes döntés legyen, amelyet nem az állam kényszerít ki”.

 

Németország transzplantációs aránya: Németországban tavaly mintegy 9 400 ember volt a szervátültetési várólistákon - mondta Lauterbach a sajtótájékoztatón. Tavaly kevesebb, mint 1000 szervátültetést végeztek, ezalatt kétezren haltak meg a várólistákon.

 

     Németországban végzett szervadományozások száma

 

Milyen a jelenlegi rendszer? Jelenleg a német orvosok csak olyan emberek szerveit transzplantálhatják, akik életükben kijelentették, hogy donorok lehetnek, s amit a nála levő donorkártya, vagy ebbéli akaratáról az előzetes nyilatkozat rendelkezésre áll.

 

Mi történik ezt követően? A két törvénytervezetet meg kell vitatni a Bundestagban, a parlament alsó házában, bár dátum még nincs erre. A Parlamentnek szabad szavazást kell tartania az új szabályokról, ami azt jelenti, hogy a jogalkotók pártkötődés és frakciófegyelem nélkül szavaznak a tervezetekről.

 

Forrás:

DW Made for minds - News    01.04.2019

Fordította: Ádám Aurél