Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Donorok ingyenes egészségbiztosítása

2019-11-23

A New York-i szenátus törvényjavaslatának köszönhetően az élődonorok ingyenes egészségbiztosításban részesülhetnek életük hátralévő részére.

A New York-i szenátus törvényjavaslatának köszönhetően az élődonorok ingyenes egészségbiztosításban részesülhetnek életük hátralévő részére.

James Skoufis szenátor által támogatott jogszabály ösztönzi az embereket, hogy élő vesedonorok legyenek, és növeli a vesedonorok sürgető szükségességének tudatosságát.

Több mint 121 000 amerikai vár veseátültetésre, köztük több mint 8000 New York-i. Tavaly New Yorkban mindössze 521 ember vállalkozott önkéntes élő vesedonornak. New York vesetranszplantációs várólistáján van a nemzet harmadik leghosszabb várakozási ideje. Országszerte naponta 13 vesére váró ember hal meg.

"Azoknak az embereknek, akik önzetlenül adományozzák veséjüket, nyugalmat kell biztosítani, hogy soha nem kelljen aggódniuk az egészségbiztosítás miatt" - mondta Skoufis.

 

Don Wintman az alkotásait felhasználva keres magának új vesét, és propagálja az élő vesedonorrá válás szükségességét.

 

A New York-i törvényjavaslat létrehozna egy "vesedonor biztosítási alapot", amely a New York állam egészségügyi piacán keresztül fizetné a díjakat. Skoufis azt mondta, hogy az e miatti költségeket kompenzálni fogja a transzplantációs várólistán levő New York-i emberek számára végzett drága dialízisek csökkenése.

"Az új programhoz kapcsolódó bármilyen kifizetés kevesebb lesz, mint az adófizetők sok dollárja, amit az évekre a várólistán beragadt betegek dialízisére és egyéb kezelésére fordítanak" - mondta Skoufis, egy demokratikus képviselő. A Medicare az egész országban évente mintegy 112 milliárd dollárt költ emberek rendszeresen órákig tartó dialíziskezelésére.

A költségmegtakarítás azonban nem az egyetlen motiválció. "Motiváció az is, hogy több ezer ember hal meg, miközben az altruista donort várja" - mondta Skoufis.

Több demokratikus képviselő hasonló jogszabályokat tervez bevezetni a saját közgyűléseikhez.

 

Balról Tara McKeegan tüdő-, Bella Munoz és Roxanne Watson szív-, Mike Prendergast máj-  és Evan Kushner vesetranszplantált a Nyugat-Nyacki Palisades Központban a szervadományozásról szóló oktatás közben.

 

A LiveOnNY, a New York City térségének szövetségileg kijelölt donorszervező szervezete támogatja a törvényjavaslatot. "Tudom, hogy Skoufis szenátor e fontos kérdéssel kapcsolatos munkája végig fog menni az úton, reményt keltve a több mint 8000 New York-i emberben, akik jelenleg az életmentő veseátültetésre várnak" - mondta Helen Irving, az elnök-vezérigazgató.

Az Amerikai Vese Alapítvány szerint az USA vesebetegség "járvánnyal" áll szemben. Körülbelül 37 millió amerikai érintett, így ez a nemzet leggyorsabban növekvő nem fertőző betegsége.

Donald Trump elnök júliusban nyilvánosságra hozta a vese egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely tartalmazza a célt, hogy 2030-ig megkétszerezzék a transzplantációhoz rendelkezésre álló vesék számát.

Mindeközben az élő donorok védelméről szóló törvény, amely megtiltja az élő szervadományozók hátrányos megkülönböztetését, a kongresszusi bizottság előtt van. A törvényjavaslat tiltja az adományozók egészségbiztosítási vagy rokkantsági biztosítási költségeinek emelését, valamint biztosítja az adományozási eljárás utáni rehabilitációt.

 

Nancy Cutler Rockland/Westchester Journal News

Published Nov 14, 2019

Fordította ÁA