Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Izraeli tudósok olyan szerveket növesztettek, amelyek nem lökődnek ki.

2019-04-03

Az átütő fejlesztés a páciens saját gyomorsejtjeit használja, csökkentve a beültetett szervekre adott immunválaszok kockázatát. A cím ugyan kicsit megtévesztő, mert jelenleg csak szöveteket tudnak növeszteni, de az az eljárás ígéretes jövőt jósol.

By ISRAEL21c Staff          November 14, 2018

 

Az izraeli kutatók beszámoltak arról, hogy feltalálták az első, teljesen személyre szabott szöveti implantátumot, amelyet a páciens saját anyagából és sejtjeiből készítettek. Az új technológia lehetővé teszi egy kis zsírszövet biopsziájából származó bármilyen szövetbeültetést a gerincvelő, a szív vagy az agy számára.

"A biopszia anyagaiból létre tudtunk hozni olyan személyre szabott hidrogélt, amivel a zsírszövetek sejtjei különböző sejttípusokká differenciálódnak, és ezeket a szív-, gerincvelő-, corticalis (agykérgi, azaz az agy kéregállományát érintő folyamat), és az egyéb szövettani implantátumokat fel tudtuk használni a különböző betegségek kezelésére" - mondta Tal Dvir a Tel Aviv Egyetem kutatója.

"Mivel mind a sejtek, mind a használt anyag a páciensből származik, az implantátum nem okoz immunválaszt, biztosítva a hibás szerv megfelelő regenerálódását" - magyarázta Dvir.

 

Kilökődés-elleni gyógyszerek elkerülése

Jelenleg a regeneráló orvoslásra tervezett szövetekben a sejteket elszigetelik a betegtől, és bioanyagokban tenyésztik egy működő szövet létrehozására. Ezek a bioanyagok lehetnek szintetikusak vagy természetesek, növényi vagy állati eredetűek.

Az átültetés után ezek immunválaszt indukálhatnak, ami az implantált szövet kilökődéséhez vezethet. A szöveteket vagy más implantátumokat kapott betegeket immun-szuppresszorokkal kezelik, amelyek sajnos veszélyeztethetik a beteg egészségét.

 

Az új módszer megoldja ezt a problémát

"A mi technológiánk révén bármely szövettípust ki tudunk fejleszteni, és az átültetés után hatékonyan regenerálhatunk minden beteg vagy sérült szervet – szivet a szívroham után, agyat az agyi trauma után, vagy a Parkinson-kórt a gerincvelőt a sérülése után " - mondta Dvir

"Ezen túlmenően fejleszthetünk a helyreállító műtétekhez vagy kozmetikumokhoz adipogén [zsírszöveti] implantátumokat is. Ezeket az implantátumokat a test nem fogja elutasítani. "

A kutatók kisméretű biopsziát vettek ki a beteg zsírszövetéből, majd elválasztották azok sejtes és sejtmentes anyagait. Majd a sejteket újraprogramozták, arra késztetve azokat, hogy pluripotens őssejtek legyenek (azaz képesek legyenek mindhárom alapvető testréteg sejtjeit létrehozni, így potenciálisan bármilyen sejtet vagy szövetet, amely a szervezetnek a regeneráláshoz szükséges), a sejten kívüli anyag pedig személyre szabott hidrogéllé alakult.

A kapott őssejtek és a hidrogél kombinálása után a tudósok sikeresen megtervezték a személyre szabott szövetmintákat, és tesztelték a betegek azokra adott immunválaszát.

A kutatók jelenleg egy sebesült gerincvelő és egy infarktusos szív regenerálódásával foglalkoznak a gerincvelő és a szív implantátumok felhasználásával. Elkezdték vizsgálni az ember dopaminnal (a testben termelődő vegyület, mely a szervezet hormon- és idegrendszeri jelátviteli rendszerében játszik szerepet) összefüggő implantátumának lehetőségét a Parkinson-kór kezelésére állatmodellekben.

A kutatók más szervek, köztük a belek és a szemek regenerálását tervezik a betegek saját anyagaival és sejtjeivel.

"Hisszük, hogy a teljesen személyre szabott, bármilyen típusú szöveti implantátumok technológiája lehetővé teszi számunkra, hogy bármilyen szervet regeneráljunk az immunválasz minimális kockázatával" - mondta Dvir.

 

Prof. Tal Dvir a Tel Aviv University’s Center for Nanoscience and Nanotechnology and Sagol Center for Regenerative Biotechnology kutatója.

Fordította: Ádám Aurél