Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Korinthus Katalin

Búcsúzunk Krinthus Katitól, 67 éves volt.

2020-10-29

Humanista értelmiségi volt a szó legnemesebb és egyszerű értelmében is, magasztos célokért küzdő és a hétköznapi gondokra is megoldást találó közéleti ember, de leginkább kiváló édesanya

Búcsúzunk Korinthus Katalintól, a Vesebetegek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesület volt elnökétől, a VORSZ elnökségi tagjától. 67 éves volt.

1953. május 11-én született Miskolcon, általános és középiskolai tanulmányait is itt végezte. 1971-ben érettségizett a Földes Ferenc Gimnáziumban, 1975-ben szerzett tanítói oklevelet, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1988-ban kutató-fejlesztő szakpedagógusi diplomát. 1975-1980 között a Miskolci 3. sz. Általános Iskolában, 1980-tól 1992-ig a Herman Ottó Általános Iskolában tanított.

 

Egyik alapítója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei reformkörnek, több olyan civil kezdeményezésben vett részt, amelyek az állampolgári lét erősítését és védelmét tekintik céljuknak: A Cigányságtörténeti Kulturális Alapítványban, a társadalom peremére kerültek gondjait felvállaló "Szél" Alapítványban, az Újrakezdés Művészeti Egyesületben, az Északi Szekfű Alapítványban, a Gyermekbarátok miskolci csoportjában és a Cigány-Magyar Baráti Társaságban. 1989-tõl folyamatosan publikál helyi és országos politikai tárgyú cikkeket miskolci napilapokban.

 

Szívügye volt a többi vesebeteg segítése, a helyi egyesület vezetésén túl tagja volt a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökségének is. 2017-ben önkéntes munkája elismeréseként vehette át a Vesebetegekért Ádám Edit Emlékérmet, a Szövetség kitüntetését.

 

Az 1994. évi országgyűlési választásokon Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. sz. választókerületében indult, a második fordulóban három jelölt közül abszolút többséget elérve szerzett mandátumot. 2008-ban megkapta a Szemere Bertalan közéleti díjat. Két gyermeke született, akiket mindennél jobban szeretett, Helga és Petra. Odaadó szeretettel nevelte őket és kiváló emberekké lettek, mindig büszke volt rájuk.

 

1993-ban vették gondozásba beszűkült vesefunkcióval. Országgyűlési képviselő hetente 3-4-szer ingázott Miskolc, Budapest között, közben 4 évig CAPD kezelést végzett. Egyedül nevelte egyetemista és gimnazista lányait. E négy év alatt több műtét, hashártyagyulladás, bokatörés sem gátolta tevékenységében. 1998-tól HD kezelt lett. 1998. végén- 45 évesen transzplantálták Debrecenben. A transzplantációt követő másfél évben komplikációk sora lépett fel, ezért 2000-ben a donor vese kilökődési reakciói miatt újra HD programba került. A vese eltávolítása után gyors javulásnak indult, megerősödött, az egyetemen óraadóként tanított, munkáját újra el tudtam látni, a megyei vesebeteg egyesület elnöke lett. Bár a bajok nem tágítottak mellőle, a szürkehályog műtétek, csukló, boka és szeméremcsont törések és a másik vese eltávolítása sem tartóztatta fel, továbbra is rendületlenül tevékeny maradt. Mindenkihez volt egy jó szava, mindenkinek önzetlenül segített.

 

Humanista értelmiségi volt a szó legnemesebb és egyszerű értelmében is, magasztos célokért küzdő és a hétköznapi gondokra is megoldást találó közéleti ember, de leginkább kiváló édesanya! Kati! Nyugodj békében!

 

VORSZ