Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Mit kell tudnom a centrál vénás katéterekről

A hemodialízishez szükséges katéter okozta véráram fertőzések megelőzése, diagnosztizálása és kezelése

2018-08-23

A hemodialízis során (HD) a vért kiveszik a szervezetből, hogy a dialízisgép megszűrje azt. Ezután a megtisztított vér visszatért a szervezetbe. Hogy a HD megfelelően működjön, a készüléknek legalább 200 ml (egyötöd liter) vérmennyiséget kell szűrnie minden percben.

 

Bevezetés

 Az a hely, ahol a vért kivezetik a szervezetből, az úgynevezett "érrendszeri hozzáférés". A leghatékonyabb érrendszeri hozzáférést az (arteriovenous) AV) fisztula biztosítja. Ez egy különleges ér, amely egy artéria és egy véna összekötésével jön létre, általában a karban. A véna szélesebbé válik az artériából érkező vér magasabb nyomása miatt. Amikor a fisztula kész, elég tág lesz ahhoz, hogy nagyméretű tűkkel elegendő vért adjon a dialízis gép számára.

Különösnek hangzik, de a fisztulákat több mint 40 éve használják. Az eltelt időben senki sem talált biztonságosabb vagy hatékonyabb érrendszeri hozzáférést a HD betegek számára.

 

 

Az alternatíva egy "katéter". Ez egy kisméretű műanyag cső, amelyet a bőrön keresztül az egyik nagy, a vért a szívbe vivő artériába vezetnek. Ha a katéter egy bizonyos ideig ott marad, akkor egy része általában a bőr alatti "alagútban" halad. Az alagút megnehezíti a baktériumok bejutását a véráramba. Azonban a katéternél a fertőzés vérbe jutásának veszélye az alagúton történő bevezetés ellenére is sokkal nagyobb, mint a fisztulánál.

A fertőzés a vérbe jutva átterjedhet más szervekre, beleértve a csontokat, a szívet és az agyat. A fertőzések sikeres kezelése ellenére azok a betegek, akik többször átesnek ezen, gyakran lefogynak, és csak lassan épülnek fel.

A katéternek más hátrányai is vannak. Károsíthatják az ereket, ha túl hosszú ideig maradnak benn. Hajlamosak elzáródásra, lehetetlenné téve elegendő vér eljutását a dialízis gépbe.

 

Mikor kell behelyezni egy katétert?

Ha sürgősen szükség van dialízisre és nincs használatra kész fisztula, az orvos katétert helyez be. Ha a beteg HD-n marad, akkor a lehető leghamarabb egy fisztulára kell váltani, hogy a katéter eltávolítható legyen.

Van, akinek nincs olyan ere, amely összevarrható, hogy fisztulát készítsenek. Néha megoldás egy mesterséges ér, "graft" behelyezése. Ha ez sem lehetséges, akkor egy alagútolt katétert használnak. A katéter legbiztonságosabb és legkényelmesebb helye a jobb belső jugularis (RIJ) véna.

A katétereket azonban csak akkor szabad használni, ha nincs más lehetőség!

 

Hogyan kell kezelni a katétereket?

A fertőzés rendkívül magas kockázata miatt az ápolóknak nagyon szigorú szabályokat kell követni, amikor érintkezésbe lépnek egy katéterrel. Ez alapos kézmosás után steril kesztyűt és védőmaszkot igényel. Egy kisegítő kezelheti a gépet, miközben a nővér összekapcsolja vagy lekapcsolja a katétert. A beteg kérésére a személyzet el kell hogy magyarázza, hogy mit tesz annak érdekében, hogy megvédje a beteget a fertőzéstől.

 

A kilépési helyről

A hely, ahol a katéter kijön a bőrből, az úgynevezett "kilépési hely". Antibiotikus kenőcs alkalmazható a fertőzés magelőzésére a gyógyulás alatt. Időnként orvosi mézet használnak helyette.

A kijárat helyét kötszerrel kell lefedni mindaddig, amíg a katéter benn van. Ezt minden dialíziskori vizsgálatkor ellenőrizni kell. A fedést rendszeresen (például hetente egyszer), de ha nedves, piszkos, azonnal cserélni kell.

A személyzetnek tájékoztatni kell a beteget, hogyan kell ellenőrizni a fedést. Két dialízis között nem kell megnyitnia, de tudnia kell, mit kell tennie, ha nedves vagy felválik.

 

Katéterzár

Minden dialízis-kezelés után a nővér folyadékkal tölti ki a katétert, mielőtt lezárja. A folyadékot "katéterzárnak" nevezik. Általában véralvadásgátlót (antikoagulánst) tartalmaz, hogy megakadályozza a vér bealvadását a katéterben, amikor az nincs használatban. Véralvadásgátlóként katéterzárnak a heparin és a citrát használatosak a legtöbb dialízis centrumban.

A mikróba ellenes szerek a katéterzárban megakadályozzák a baktériumok növekedését, és csökkentik a fertőzés kockázatát. A citrát mikróba ellenes és véralvadásgátló együtt. Az antibiotikumok szintén mikróba ellenes szerek. Ezek heparinnal keverhetők. Azonban ezeknek a katéterzáraknak a hosszú távú használata segítheti, hogy a baktériumok megtanuljanak ellenállni az antibiotikumoknak.

A mikróba ellenes zárak jó védelmet nyújtanak a katéter fertőzésekkel szemben, de használatuk nem jelenti azt, hogy a többi intézkedés elhanyagolható lenne.

 

A katéter fertőzések diagnosztizálása

Katéterfertőzés esetén valószínűleg forróságot és borzongást lehet érezni. A kijárat helye gennyes, a bőr piros lehet. De néha nem látható jele a fertőzésnek.

Ha a személyzet gyanítja, hogy a katéterrel kapcsolatos fertőzésről van szó, mintát vesz, hogy baktériumokat keressen a vérben. A mintákat a dialízis körből kell venni, nem a karból. A kezelőorvos megvizsgálja és megpróbálja kideríteni, hogy a fertőzés jöhet-e máshonnan. A tüneteitől függően előfordulhat, hogy vizelet- vagy köpetmintát kell adni. Ha nincs más nyilvánvaló forrás, a személyzet feltételezi, hogy a katéter a fertőzés forrása.

A kezdeti kezelés mindig antibiotikumos lesz. Ha van használható fisztula, akkor a katétert eltávolítják. Ha a dialízis a katéteren történik, az orvos megpróbálja elkerülni annak eltávolítását. Néha egy új csövet lehet bevezetni a meglévő alagútban egy vezetőhuzal segítségével.

 

Mikor kell eltávolítani a katétert?

Az orvos dönthet úgy, hogy eltávolítja a katétert, ha:

  • Baktériumos vagy gombás fertőzés van, melyeket nehéz kezelni
  • Súlyos vérmérgezés (szepszis) vagy szeptikus sokk estén
  • A fertőzés átterjed más szervekhez, mint például a szív vagy a csontok
  • Genny a kijáratnál és ezt kisérő láz
  • A fertőzés klinikai tünetei 3 vagy több nappal az antibiotikumok indítása után is fennállnak

Új katéter behelyezhető, ha legalább két napig nem voltak a fertőzésnek tünetei. Ha közben dialízisre van szükség, az új katétert egy másik érbe kell helyezni. Ha az orvos tudja, hogy nehéz lesz másik eret találni, a legjobb megoldás lehet a fertőzött katéter helyettesítése. Egy huzalt használnak az új cső átvezetésére a régi alagúton. Ha a katéter eltávolítása vagy cseréje nem lehetséges, antibiotikumos zárakat, valamint intravénás kezelést kell alkalmazni.

A vérbe jutó katéterfertőzések kezelése általában legalább 3 hétig tart. Ha a fertőzés szétterjed, két hónapig antibiotikumokra van szükség. Ha a baktériumok által kolonizált katéternek mindenképpen a helyén kell maradnia, a fertőzés visszafordulhat az antibiotikumok leállítása után. A legmegfelelőbb módja ezeknek a fertőzéseknek az elkerüléséhez az, ha van fisztula (ha lehetséges).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VORSZ az European Renal Best Practice - ERBP Tanácsadó Testület klinikai ajánlása alapján