Ha még nem tudja

Az egészséggel, betegséggel kapcsolatos fontosabb kifejezések, ismeretek

Orvosi kifejezések, amivel a leggyakrabban találkozunk

 

albumin - a plazmában legnagyobb mennyiségben jelenlevő fehérje

dialízis - valódi oldat és kolloid állapotú anyag oldatelegyéből a valódi oldat kiáramoltatása pórusos (féligáteresztő) hártyán

extrakorporális dialízis - művesekezelés

eGFR - a glumerulus becsült szűrési teljesítménye

hemodialízis - művesekezelés (a szervezet méregtelenítése a vér megtisztításával)

hiperkalcémia - a vér normálisnál nagyobb kalciumtartalma

hipertónia - magasvérnyomás betegség

farmakovigilancia - a gyógyszerek káros hatásaival, vagy gyógyszerrel kapcsolatos egyéb problémák észlelésével, értékelésével, megértésével és megelőzésével foglalkozó tevékenység

glomerulus - gomolyag, érgomolyag a vese kéregállományában

metabolikus acidózis - a vér savasságának fokozódása

nefritis - vesegyulladás

nefron - a vesének a glumerulusból és tubulusból álló működési egysége

parathormon - a mellékpajzsmirigy anyagcsere-szabályozó hormonja

peritonealis - hasi

peritoneális dialízis - hasi dialízis

tubulus - csövecske, csatornácska, kanyarulatos vesecsatorna

urémia - hugyvérűség (a veseműködés zavara miatt kialakuló, a vér maradék-nitrogén tartalmának emelkedésével járó állapot)

ureter - hugyvezeték

 

 

 

 

 

 

A gyógyszerek szedése közben tapasztalt mellékhatások bejelentésének lehetőségei

 

RÖVIDEN A MELLÉKHATÁSOKRÓL...

Mellékhatásnak nevezzük a gyógyszer használata mellett fellépő panaszt, tünetet, amit feltételezhetően a gyógyszer okoz. A mellékhatások kialakulása függ a beteg és a gyógyszer jellemzőitől. Ugyanakkor a gyógyszer kockázatait mindig a gyógyszeres kezelésből származó előnyökkel összevetve kell vizsgálni.

 HONNAN TUDOM, HOGY MILYEN MELLÉKHATÁST OKOZHAT A GYÓGYSZEREM?

A gyógyszer mellé csomagolt betegtájékoztató részletes információt tartalmaz a készítményről és annak használatáról. Ebben található a lehetséges mellékhatások felsorolása is. Ha bármilyen további kérdése merülne fel a mellékhatásokkal kapcsolatban, a kezelőorvos vagy a gyógyszerész tud felvilágosítást adni.

HOGYAN CSÖKKENTHETEM A MELLÉKHATÁS ELÖFORDULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT?

Legfontosabb, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót és kövesse a benne leírtakat. Be kell tartani minden figyelmeztetést, ami a használatra vonatkozik (pl. a gyógyszerbevétel és az étkezés időpontja, szabad-e szétrágni a készítményt, mit lehet és mit nem együtt bevenni). Figyelem! A gyógynövény tartalmú és a recept nélkül kapható készítményt is figyelembe kell venni! Ha nem biztos, hogyan alkalmazza a gyógyszert, forduljon a gyógyszerészhez.

 MIA TEENDÖ, HA MELLÉKHATÁST TAPASZTALOK?

Legelőször még egyszer olvassa át a betegtájékoztatót, amelyben sok esetben útmutatást talál a teendőkről. Súlyos vagy nem múló tünetek esetén javasoljuk, hogy keresse fel kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt, mivel ők tudnak tanácsot adni, hogy folytathatja-e a gyógyszer szedését. Kérjük, hogy a mellékhatást közvetlenül jelentse az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, de kérheti kezelőorvosa vagy a gyógyszerész segítségét is a mellékhatás bejelentésében. A bejelentést akkor is megteheti, ha csak feltételezi, hogy a tünet a gyógyszer szedésével áll összefüggésben.

 HOGYAN LEHET MELLÉKHATÁST BEJELENTENI?

 A bejelentését többféle módon megteheti

- online, a ogyei.gov.huhonlapon (Mellékhatások bejelentése menüpont)

- bejelentőlapon, amelyet letölthet a honlapról és visszaküldhet e-mailen (adr.box@ogyei.gov.hu),

- faxon (+36-1-886-9472),

- vagy postán (1372 Budapest, Pf. 450)

- vagy bejelentőlap nélkül is, a fenti elérhetőségek bármelyikén.

A BEJELENTÉS FELTÉTLENÜL TARTALMAZZA A KÖVETKEZÖ NÉGY ADATOT:

- a beteg monogramja és/vagy életkora

- a tapasztalt tünetek, panaszok leírása

- a gyanúsított gyógyszer(ek) megnevezése

- a bejelentő neve és elérhetősége (e-mail cím, telefonszám).

Minden további információ (egyéb betegségek, a tünetek időtartama, az állapot javulása vagy rosszabbodása, stb.) értékes segítséget jelent. Az OGYÉI a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és az Ön engedélye nélkül senkinek sem bocsátja rendelkezésére.

 Ml TÖRTÉNIK A MELLÉKHATÁS-BEJELENTÉSEKKEL?

Egyetlen mellékhatás-jelentésből ritkán vonható le az a következtetés, hogy valóban a gyanúsított gyógyszer okozta a mellékhatást. Ehhez sok hasonló bejelentésre van szükség. Az Európai Unióban a súlyos mellékhatás-jelentéseket központilag gyűjtik és a hatóságok közösen értékelik. Ezért egyéni visszajelzést az adott bejelentésről nem tudunk nyújtani a beküldőnek. Ha bebizonyosodik az összefüggés a mellék­ hatás és a gyógyszer között, akkor az új mellékhatás bekerül a tájékoztatóba. Emellett a hatóság további intézkedést hozhat a gyógyszer biztonságos alkalmazása érdekében.

 MIT JELENT A FORDÍTOTT FEKETE HÁROMSZÖG EGYES GYÓGYSZEREK BETEGTÁJÉKOZTATÓJÁBAN?

Minden gyógyszer megfigyelés alatt áll, miután forgalomba kerül. A megjelölés arra szolgál, hogy azonosítsa azokat a gyógyszereket, amelyeknél különösen fontos a mellékhatások bejelentése. Az ilyen gyógyszerek esetén a betegtájékoztatóban ezt fogja látni:

https://vorsz.hu/upload/files/194/ikonok-34-6004.png

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll.

 Ezekről a gyógyszerekről kevesebb információ áll rendelkezésre. Például mert nem régen alkalmazzák a gyógyításban, úgynevezett biológiai készítmény vagy kevesebb adat áll rendelkezésre a hosszú távú használatára vonatkozóan. Ez nem jelenti azt, hogy a gyógyszer alkalmazása nem biztonságos.

 MIÉRT KELL JELENTENI A MELLÉKHATÁSOKAT?

A gyógyszerhatóságok akkor engedélyezik a gyógyszert, ha a klinikai vizsgálatok bebizonyítják, hogy a kezelés előnyei meghaladják a kockázatokat. A valós életben azonban a klinikai vizsgálatokban részt vevő betegeknél sokkal többen használják a gyógyszert, olyanok is, akik egyéb betegségben is szenvednek, más gyógyszereket is szednek, eltérő életkorúak, stb. Emiatt rendkívül fontos a gyógyszerek biztonságos használatának nyomon követése az engedélyezés után is.

KÜLÖNÖSEN HASZNOS HA OLYAN MELLÉKHATÁST JELENT BE, MELY

https://vorsz.hu/upload/files/194/ikonok-31-6003.png

nem található meg a betegtájékoztatóban,

https://vorsz.hu/upload/files/194/ikonok-32-6001.png

olyan tüneteket okoz, melyek nagyon zavarják, megnehezítik a mindennapi tevékenységét,

https://vorsz.hu/upload/files/194/ikonok-33-6002.png

súlyos (pl. kórházba került, maradandó egészségkárosodást szenvedett, születési rendellenesség alakult ki a gyógyszer alkalmazása során stb),

https://vorsz.hu/upload/files/194/ikonok-34-6004.png

fekete háromszög jelölt gyógyszer (lásd az előző hasábot) használata során következett be.

 

MIÉRT FONTOS A BEJELENTÉSEM?

Több felmérés mutatja, hogy a betegek általában más típusú mellék­ hatásokat jelentenek be, és más gyógyszerekre, mint az egészségügyi szakemberek,  így más  típusú  gyógyszerbiztonsági  problémákra derülhet fény. A betegek a mellékhatást általában sokkal részletesebben írják le és jobban meg tudják ítélni, milyen befolyást gyakorol a mellékhatás az életminőségükre, mindennapi tevékenységeikre. Emiatt fontos, hogy a betegek akkor is jelentsenek mellékhatást, ha éppen nem tudják ehhez egészségügyi szakember segítségét kérni.

 

AZ ORSZÁGOS GYÓGYSZERÉSZETI ÉS ÉLELMEZÉS -EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZETRÖL
(OGYÉI)

 

Az OGYÉI egyik feladata a gyógyszerek engedélyezése és a forgalomba hozatalt követő felügyelete. Az OGYÉI ellenőrzi a hazánkban engedélyezett gyógyszerek biztonságosságát, hatásosságát és megfelelő minőségét. Így biztosítható, hogy a Magyarországon engedélyezett és forgalmazott gyógyszerek a felhasználás feltételeit betartva hatékonyak és a lehető legbiztonságosabbak legyenek. Az OGYÉI a gyógyszerek engedélyezésén és felügyeletén túl számos más feladatot is ellát.