Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Mediterrán étrend krónikus vesebetegek (CKD) számára

2017-08-09

Mediterrán étrend krónikus vesebetegek (CKD) számára? Általában igen, de lehet néhány buktató.

A mediterrán étrendhez (MD) csökkent számú kardiovaszkuláris (CV) megbetegedési esemény társul mind az észlelések, mind a beavatkozások terén. Például a PREDIMED tanulmány - egy multicentrikus, randomizált primer prevenciós vizsgálatban, amelyben közel 7,500 magas kardiovaszkuláris kockázatú alanyt vontak be – azt mutatta, hogy a MD képes a CV kockázatát 30 %-al csökkenteni.

 

A hagyományos mediterrán diétára az alábbiak jellemzők:

- Nagy mennyiségű gyümölcs, zöldség, kenyér és teljes értékű gabonafélék, burgonya, bab, diók és magvak fogyasztása
- Extra szűz (hidegen sajtolt) olívaolaj, mint fontos egyszeresen telítetlen zsírforrás
- Tejtermékek, hal baromfi mérsékelt fogyasztása
- Tojás fogyasztása hetente legfeljebb négyszer
- Sütemények fogyasztása alkalmanként, ritkán
- Vörös hús fogyasztása ritkábban
- A bort alig vagy mérsékelt mennyiségben fogyasztják étkezés közben

Az étrendnek a kedvező kardiovaszkuláris hatásai ismerten az alacsony glikémiás index, az alacsony glikémiás terhelés, valamint csökkent gyulladás, csökkent oxidatív stressz, és csökkent étkezési sav terhelés. Emellett a mediterrán étrendben a természetes élelmiszereket kedvelik a feldolgozott élelmiszerekkel szemben, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb a foszfát és a nátrium bevitel.

 

- Ezek az étrend világos előnyei, amin a CKD betegek nyernek - mondja professzor Denis Fouque (Lyon), az NDT főszerkesztője, az ERN munkacsoport és a nemrég az NDT-ben közzétett dokumentum társszerzője [első szerzője: Dr. Philippe Chauveau (Bordeaux)], amely a mediterrán étrendet értékelte a CKD betegek számára.
- Általánosságban elmondható, hogy a mediterrán étrend sok pozitívummal rendelkezik. De van néhány buktató, amit a CKD betegeknek tudniuk kell. A mediterrán étrendben a kálium bevitel magasabb, mint más étrendeknél és a tanulmányok eltérő eredményeket mutattak, hogy vajon ez káros lehet-e a betegek számára.

Ezért a laboratóriumi értékek és a betegek által jelentett tünetek megfigyelése kulcsfontosságú stratégia kell legyen a mediterrán étrend biztonságos megvalósítására a CKD betegek között. Az ERN munkacsoport hangsúlyozta a tanulmányában, hogy egy szoros kapcsolat és támogatás a képzett és a vesetáplálkozásra specializálódott dietetikussal részéről az ideális.

- Határozottan szükségünk van randomizált vizsgálatokra, amelyek bizonyítékot szolgáltatnak ennek a diétának a jótékony hatására - vagy ennek speciális adaptációjára - a CKD-betegek számára - magyarázza Fouque. - Ezért hozták létre két évvel ezelőtt az ERN-t. A munkacsoportunk megcélozza egy tanulmány végigvitelét az életmód, a diéta, a táplálkozási élettani folyamatok és a fehérje-energia vesztés gazdálkodás befolyását a krónikus vesebetegség kimenetelére.

 

Az ERA/EDTA News-ban megjelent hír fordítása.

 

PREDIMED - Prevencion con Dieta Mediterranea

NDT - Nephrology Dialysis Transpaltation (folyóirat)

ERN - European Renal Nutrition Working Group

A szakkifejezések magyarázatai a Hasznos tudnivaló menűpont alatt megtalálhatók.