Amennyiben szeretné munkánkat pénzadománnyal támogatni, kérjük, azt erre a bankszámlaszámra utalja:

OTP Bank 11703006-20044473



Vese hírek

Korinthus Katalin

Búcsúzunk Krinthus Katitól, 67 éves volt.

2020-10-29

Humanista értelmiségi volt a szó legnemesebb és egyszerű értelmében is, magasztos célokért küzdő és a hétköznapi gondokra is megoldást találó közéleti ember, de leginkább kiváló édesanya

A szájmaszkokról

Mitől védenek, kinek érdemes viselni.

2020-03-31

Dúl a vita arról, hogy kell-e mindenkinek szájmaszkot viselni, vagy sem. A WHO állásfoglalása szerint egyrészt az egészségeseknek nem kell szájmaszkot viselni, másrészt fontos tesztelni, tesztelni és tesztelni.

ERA-EDTA ajánlás krónikus vesebetegek számára

2020-03-25

ERA-EDTA (Európai Vese Társaság - Európai Dialízis és Transzplantációs Társaság) ajánlásai krónikus vesebetegek, dializáltak és transzplantáltak számára a COV-19 vírus okozta fertőzés megelőzésére.

Óvintézkedések COVID-19

2020-03-14

Óvintézkedések magasabb kockázatú betegcsoportok számára

- COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban -

Hír a bionikus veséről

2019-12-17

A veseprojekt 2019. november 7-én az Amerikai Nefrológiai Társaság „Vesehét 2019” konferenciáján Washingtonban bejelentette, hogy kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett.

 

Donorok ingyenes egészségbiztosítása

2019-11-23

A New York-i szenátus törvényjavaslatának köszönhetően az élődonorok ingyenes egészségbiztosításban részesülhetnek életük hátralévő részére.

iHEMO a beépíthető hemodialízis

2019-10-23

A beültethető bionikus vese első sikeres lépése egy filter, ami egy újabb dialízis módszert tesz lehetővé.

Aktívan és optimistán

2019-09-18

A sok dializált beteg közül eredetileg azért esett a választásunk Verbőczi Évára, mert tudomásunkra jutott, hogy egyike azoknak, akik nyaraltak már Trapaniban, és kíváncsiak voltunk az ő élményeire is. Mire azonban a találkozó létrejött, egy boldog, frissen transzplantált hölggyel ülhettem szemben!

Csavargó család

Az Almeida család Budapesten

2019-07-24

Amikor dialízisre kerültem, én is attól tartottam, vége az eddigi csavargó életformának. Imádok utazni, rengeteget jöttünk-mentünk a feleségemmel, nem akartam feladni.

A világot körbeutazó vesebeteg Magyarországon

A hemodialízis nem akadályozza meg Filipe Almeidát álmai megvalósításában

2019-07-09

Filipe Almeida egy különleges utazó, aki egy éven át utazik a világ körül, és rendkívüli útja során július 22-én Magyarországra érkezik. Filipénél gyermekkorában állapítottak meg vesebetegséget, és jelenleg hetente három alkalommal kap hemodialízis kezelést. Filipe egyben a kalandvágy és az elszántság mintaképe, hiszen családjával indult világkörüli útra: feleségével, Catarinával és fiával, Guilherme-mel.

Hollandia is az opt out rendszerben

Hollandiában elfogadták az új szervdonációs törvényt, ami már a feltételezett belegyezésen alapul.

2019-06-16

A szervdonációk opt in rendszerben (csak az lesz donor, aki életében ebbe beleegyezik) vagy opt out rendszerben (mindenki donor lehet, aki életében ez ellen nem tiltakozik) működnek. Az utóbbi eredményez több donor szervet.

ERA-EDTA Sajtótájékoztató

Budapesten tartja 56. kongresszusát az Európai Veseszövetség - Európai Dialízis és Transzplantációs Szövetség

2019-06-14

Amit jelenleg a krónikus vesebetegség elterjedtsége kapcsán látunk, az lehet, hogy csak a jéghegy csúcsa - mondta Dr. Reusz György prof., az European Renal Association - European Dialysis and Transplantation Association (ERA­-EDTA) 56.  kongresszusának az elnöke.

Itt az ideje a vese piacának

2019-06-10

Közel 115 ezer amerikai várja a számára életmentő szervet. Tíz percenként egy újabb személy csatlakozik a sorhoz, és elkezd várakozni arra, hogy egy donort meghaljon. Ezt tudva az amerikai szerzők a legális vese-kereskedelem mellett állnak ki.

Az új német törvényjavaslat szerint mindenki szervdonor lehet

2019-04-11

Jens Spahn német egészségügyi miniszter hétfőn bemutatta a törvénytervezetet, amelynek célja, hogy a jelenlegi német donorrendszer átdolgozásával növelje a szervátültetések számát.

Izraeli tudósok olyan szerveket növesztettek, amelyek nem lökődnek ki.

2019-04-03

Az átütő fejlesztés a páciens saját gyomorsejtjeit használja, csökkentve a beültetett szervekre adott immunválaszok kockázatát. A cím ugyan kicsit megtévesztő, mert jelenleg csak szöveteket tudnak növeszteni, de az az eljárás ígéretes jövőt jósol.

A nagymama vesét adományoz unokájának egy jövőbeni felhasználásra

2018-12-07

A nagymama tudta, hogy unokájának előbb vagy utóbb vesére lesz szüksége. De mikor ez aktuálissá válik, túl idős lesz ahhoz, hogy ezt megtehesse. Megoldásként az USA-ban működő utalványozott szervadományozást vették igénybe.

Az első veseátültett gyerek Dubaiban

A kilencéves szudáni Bana Nizar Hassan lett az első olyan gyerek, aki veseátültetésben részesült Dubaiban

2018-11-12

Bana október közepén egy öt órás műtéttel kapott vesét egy elhunyt felnőtt betegtől. A műtétet az Al Jalila Gyermekkórházban végezte a Gyermek és Orvostudományi és Egészségtudományi Egyetem közös orvosi csapata.

Mit kell tudnom a centrál vénás katéterekről

A hemodialízishez szükséges katéter okozta véráram fertőzések megelőzése, diagnosztizálása és kezelése

2018-08-23

A hemodialízis során (HD) a vért kiveszik a szervezetből, hogy a dialízisgép megszűrje azt. Ezután a megtisztított vér visszatért a szervezetbe. Hogy a HD megfelelően működjön, a készüléknek legalább 200 ml (egyötöd liter) vérmennyiséget kell szűrnie minden percben.

Látogatás a szicíliai Trapaniban

Kedvezményes üdülési lehetőségek Szicíliában

2018-08-04

A szicíliai Trapani tartomány Mucaria dialízis centrumok kedvező feltételekkel kínálnak üdülési lehetőséget hemodializált betegek részére. A látogatással személyesen győződtünk meg, hogy a körülmények megfelnek-e az ajánlatban megfogalmazottaknak.

Telehealth - Utógondozás távolból

2018-06-01

Alabamában a veseátültetett betegek időt és pénzt takarítanak meg a Telehealth révén

 

Elhunyt dr. Kiss István

2018-05-12

2018. május 11-én elhunyt a krónikus vesebetegek ellátásában komoly érdemeket szerzett Prof. dr. KIss István. A professzor mindvégig hitt a gyógyulásában azonban a szervezete feladta a küzdelmet, a szíve megszűnt dobogni.

Vesebetegek véleményének európai felmérése

2018-05-07

A végstádiumú veseelégtelenség dialízissel vagy vese átültetéssel kezelhető. Európában nagy különbségek vannak a dialízissel és veseátültetéssel kezelt betegek számában. Az okokhoz fontos megismernünk a betegek véleményét.

Vesetranszplantáció és a dialízis

A halálozási kockázat összehasonlítása a transzplantáció és a dialízis között.

2018-04-25

Egy tanulmány azt mutatja, hogy a transzplantált betegek 5 éven belüli halálozási kockázata körülbelül 47% -kal alacsonyabb, mint a várólistán lévő, még nem transzplantált betegeké.

Szicilíai nyaralási lehetőség dializáltak részére

Nyaralási lehetőségek az előző évihez hasonló feltételekkel

2018-04-04

A sziciliai DIALISI MUCARIA továbbra igen kedvező feltételekkel várja a magyar dializált betegeket a csodálatos szigeten eltöltendő rövidebb-hosszabb nyaralásra.

Vitaminkészítmény vesebetegeknek

Kombinált vitaminkészítmény a krónikus vesebetegek és dializáltak részére.

2018-04-04

Nephroxon néven hiánypótló új kombinált vitaminkészítmény krónikus vesebetegek és dializáltak részére.

Végstádiumú vesebetegként Ön hogyan vélekedik saját kezeléséről?

Európai felmérés

2018-03-13

A végstádiumú veseelégtelenség dialízissel vagy vese átültetéssel kezelhető. Európában nagy különbségek vannak a dialízissel és veseátültetéssel kezelt betegek számában. Az okokhoz fontos megismernünk a betegek véleményét.

Az Eurotranszplantról

2018-02-19

Bizonyára sokan hallottak az Eurotranszplantról, de nem ismerik annak tevékenységét. Most röviden összefoglaljuk, mi is történik az intézmény berkein belül és kívül.

Előrehaladás a mesterséges vese fejlesztésében

2018-02-14

A Vese Projekt esetében ez az együttműködés hasznos volt a beültethető mesterséges vese kialakításában és optimalizálásában azzal a céllal, hogy jobban megértse és megakadályozza a későbbi vérrögképződést az eszközben

Megvalósulás előtt a mesterséges beültethető vese

2018-02-09

A mesterséges bionikus vese egy kompakt, műtéti úton beültethető önálló eszköz a végstádiumú vesebetegség kezelésére. Elvégzi a természetes vese biológiai funkcióinak többségét.

Ismét a művese kezelésekről

2018-01-21

A vesebetegség végső állapotában a művesekezelés (dialízis) egy életmentő beavatkozás. Ez a tevékenység már veszteséges, de legjobb esetben nullaszaldós.

A B.Braun és a vesebetegek egyesületeinek Óév búcsúztatója

2017-12-09

A hagyományoknak megfelelően a B. Braun Avitum az idén is vendégül látta a centrumaihoz kötődő egyesületek képviselőit egy évvégi találkozóra a cég Aesculap Akadémiájának termeiben.

Magyarországi egészségügy fogyasztói szemszögből

2017-11-01

Korábban beszámoltunk a Health Consumer Powerhouse kiadványában, az Euro Health Consumer Index-ben (EHCI) a 2016. évi értékelés egy szeletéről. Most ugyanebben a kiadványban a szervezet hazánkat is érintő rövid értékelését tesszük közzé.

Európai egészségügy fogyasztói szemszögből.

2017-10-06

A Health Consumer Powerhouse minden évben kiadja az Euro Health Consumer index kiadványát, amely Európa országainak egészségügyi szolgáltatásait értékeli nem a hivatalos statisztika, hanem az egészségügy szolgáltatásait igénybe vevők (betegek) szemszögéből.

Mennyire biztonságos vesét adományozni?

2017-09-16

Az élődonoros veseátültetés hosszabb vese és beteg túlélést eredményez az elhunyt donorból származóhoz képest.  A meglévő tanulmányok azt mutatják, hogy a befogadó nyer az élődonációval. - De mi a helyzet az adományozóval?

 

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság válasza

2017-09-01

Korábban hírt adtunk arról, hogy kértük az életbentartó művesekezelések közel 10 éve változatlan finaszírozásának emelését. Az Államtitkár válaszát és a hozzá kapcsolódó észrevételeinket teszük most kozé.

A veseátültetésekkel sokat lehet spórolni

2017-08-26

Az egészségügyi ellátás egy szeletévell foglakozik az ERA-EDTA news. A hazai egészségügy kiadásai nem Svédországiak, de az arányok hasonlók. Dr. Kaló Zoltán már 1998-ban megjelentetett tanulmánya is hasonló következtetésre jutott, sajnos érdemi következményei nem voltak.

A művese kezelések finanszírozása

2017-08-17

A művese kezelések finanszírozása 10 éve gyakorlatilag változatlan. A szolgáltatásra rendelkezésre álló keret zárt, független a kezelések számától. A helyzet orvoslása érdekében azonos tartalmú levelet írtunk Balogh Zoltán emberi erőforrás és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterek részére.

Mediterrán étrend krónikus vesebetegek (CKD) számára

2017-08-09

Mediterrán étrend krónikus vesebetegek (CKD) számára? Általában igen, de lehet néhány buktató.

Sziciliai nyaralások óriási kedvezményekkel

2017-06-27

Rendkívüli ajánlatot kaptunk egy szicíliai dialízis centrumból. Szeretettel várják a napfényes Itáliába a magyar vesebetegeket és kísérőjüket.

Szomszédoljunk Szlovákiában

2017-06-08

A krónikus vesebetegeknek különösen figyelniük kell arra, hogy a nyaralást hová tervezik. Nem mehetnek hosszú útra, vagy keresniük kell úticéljuk közelében dialízis állomást. Ez utóbbi – köszönhetően a nemzetközi hálózatoknak – már nem gond.

Megtartotta ünnepi közgyűlését a VORSZ

2017-05-11

A VORSZ 30 éves működésének ünneplése jegyében került sor a szervezet szokásos éves közgyűlésére. Az elmúlt évi beszámolók, a 2017. évi tervek elfogadása mellett még két téma került napirendre, ami a művese-kezelt emberek életében komoly gondot okoz: a nővérhiány és a betegszállítás.

30 év a vesebetegekért

2017-04-21

1987. december 13-án jött létre a krónikus vesebetegek érdekvédelmi szervezete a Vesebetegek Országos Egyesülete (VORE), amely néhány év után szövetséggé alakult Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) néven.

Értékes adatokkal szolgálhatnak a betegek

2017-03-28

Találkozóra invitálta a betegszervezetek képviselőit az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A tudatosabb gyógyszerszedés, a mellékhatások jelentése, s annak kutatása volt a téma.

Búcsúzunk

2017-03-27

Elhunyt Görög Hajnalka előadóművész.

 

EDTNA/ERCA Nemzetközi konferencia 2016

2016-10-05

A nefrológia területén dolgozó nővérek európai szövetsége az EDTNA/ERCA a 2016. évi konferenciáját és közgyűlését a spanyolországi Valenviában tartotta szeptember 17-20 között. A nemzetközi seregszemle sikeréhez a magyar nővérek is jelentősen hozzájárultak.

A tudomány közszolgája lett a szeletelt asszony

2015-10-27

Elkészült egy 5000 szeletre vágott női test digitális rekonstrukciója, és a virtuális asszonyon bárki végezhet orvosi kísérleteket, akár a laptopjáról is. Milyen tudományos lehetőségeket rejt az USA kormánya által támogatott projekt?

Szabad választás a betegszállításban.

2013-01-21

A 2012/3 lapszámunkban írtunk a betegszállitásról "Szabad választást a betegszállításban is" címmel. A REN-DEPO Egészségügyi, Kereskedelmi és Szakipari Szolgáltató Bt. kérésére az OEP velünk megegyezően foglalt állást ebben az ügyben

Balog: Az egészségügy a bizalmatlansággal halálra van ítélve

2012-05-17

Nemzeti vagyonleltárt hoz létre az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Balog Zoltán miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: kórházbezárások nélkül szeretnék a kapacitásokat úgy irányítani, hogy funkcióváltással a betegek talán távolabb, de a legoptimálisabb ellátást kapják meg.